Kdaj izbrati plinski viličar?

Kdaj izbrati plinski viličar, njihove prednosti in slabosti.

Ko izbirate vaš novi ali rabljeni viličar morate upoštevati veliko stvari. Ena izmed bolj pomembnih je tudi vrsta pogonskega medija oz. energenta, ki ga bo gnal vaš viličar. Viličarji se glede na pogonski medij oz. energent delijo na: električne, LPG plinske, bencinske in dizelske viličarje.
V tem članku se bomo osredotočili in poskušali odgovoriti na vprašanje: Kdaj izbrati plinski viličar?

Plinski viličarji ponujajo čistejšo in tišjo alternativo bencinskim in dizelskim viličarjem ter se lahko uporabljajo tako v zaprtih prostorih kot tudi na prostem.

Pet tonski plinski viličar Mitsubishi FG50K, z dvema plinskima jeklenkama

Zdaj pa si poglejmo nekaj prednosti in slabosti plinskih viličarjev.

Prednosti plinskih viličarjev
  • Fleksibilnost uporabe – Plinski viličarji se lahko uporabljajo tako v zaprtih prostorih kot na prostem. Z ustreznimi pnevmatikami lahko plinski viličarji vozijo skoraj na vseh podlagah, vključno z makadamom in snegom.
  • Enostavna in hitra menjava jeklenk – Menjava plinske jeklenke, ki poganja motor plinskega viličarja, je preprosta in zelo hitra. Običajno viličar spojimo na plinsko jeklenko preko hitre spojke, brez kakršnega koli dodatnega orodja. Hitra menjava jeklenk je še posebej priročna za podjetja z večizmenskim delom, saj lahko jeklenko zamenjamo direktno na lokaciji viličarja, hitro in enostavno.
  • Dostopnost plinskih jeklenk – Plinske jeklenke za viličar so na voljo praktično na skoraj vseh črpalkah z gorivom, v lokalnih kmetijskih zadrugah, ipd. ponudnikih. V kolikor ste večji porabnik plina za viličarje, lahko plinske jeklenke naročite pri različnih dobaviteljih plina kot npr. Butan plin, ki vam plinske jeklenke za viličar dostavijo na vašo lokacijo.
  • Enakomerna moč – Plinsko gorivo daje enakomerno moč viličarju skozi celoten cikel delovanja, neglede na to kako dolgo viličar deluje in kakšni so vplivi okolice. Dež, temperatura in vlaga ne vplivata na zanesljivost delovanja plinskega viličarja.
Plinski viličar Linde H25T, med generalno obnovo
Slabosti plinskih viličarjev
  • Vpliv na okolje – Plinski viličarji uporabljajo fosilno gorivo in sicer utekočinjeni naftni plin (LPG), ki je običajno mešanica propan-butana.
  • Nihajoča cena goriva – Cena plinske jeklenke se spreminja glede na ceno plina na trgu.
  • Večji stroški vzdrževanja – Napram električnim viličarjem so stroški vzdrževanja plinskih viličarjev večji. Opravljati je potrebno redne preventivne servise motorja viličarja, ki je v osnovi bencinski motor. Redne servise je potrebno opravljati na cca. 250 delovnih ur. Na okoli 500 delovnih ur je priporočeno opraviti tudi servis plinske naprave.
  • Večji skupni stroški uporabe na dolgi rok – Začetna investicija je napram električnim viličarjem manjša, je pa skupek stroškov goriva in stroškov vzdrževanja na dolgi rok bistveno večji.
  • Zvočno onesnaževanje – Plinske viličarje poganja motor z notranjim izgorevanjem, ki pri delovanju povzroča nekaj hrupa, čeprav nekateri celo menijo, da je hrup koristen saj se pešci bolj zavedajo, da je v bližini viličar.
Zaključek

Plinski viličarji so torej odlična izbira za vse, ki prevažajo tovor med različnimi lokacijami, ki so lahko zaprtega ali odprtega tipa, npr. med delavnico in zunanjim skladiščem. Zaradi narave in čistejšega izgorevanja plina se lahko viličarji uporabljajo v zaprtih prostorih, brez negativnih vplivov izpušnih plinov na vse v bližini viličarja. Menjava plinske jeklenke je hitra in enostavna, kar omogoča nemoten proces dela tudi v več izmenah. Plinski viličar je odlična izbira tudi za vse tiste, ki viličar potrebujejo zgolj nekajkrat tedensko, saj so plinski viličarji običajno ugodnejši.

Plinski viličar Linde H25T, ki smo ga generalno obnovili.
V podjetju Tehnodiesel d.o.o. dobavljamo rabljene in obnovljene plinske viličarje vseh vodilnih proizvajalcev viličarjev. Preverite našo zalogo rabljenih viličarjev.

Ne najdete kar iščete?
Kontaktirajte našo prodajno ekipo, da se dogovorimo kateri tip viličarja je najbolj primeren za vašo aplikacijo.

Naložbo (vavčer za digitalni marketing – izdelava spletne strani in spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. (www.eu-skladi.si)

Pokličite nas
Pišite nam
Obiščite nas
Facebook
YouTube
Instagram