Kdaj izbrati električni viličar?

Kdaj izbrati električni viličar, njihove prednosti in slabosti ter Litij-Ion baterije

Ko izbirate vaš novi ali rabljeni viličar morate upoštevati veliko stvari. Ena izmed bolj pomembnih je tudi vrsta pogonskega medija oz. energenta, ki ga bo gnal vaš viličar. Viličarji se glede na pogonski medij oz. energent delijo na: električne, LPG plinske, bencinske in dizelske viličarje.
V tem članku se bomo osredotočili in poskušali odgovoriti na vprašanje: Kdaj izbrati električni viličar?
Za začetek lahko rečemo, da se električni viličarji primarno uporabljajo predvsem v notranjih prostorih torej v pokritih delavnicah, halah, skladiščih, šotorih, itd.

Električni viličar Hangcha XC35 z Litij-Ionsko baterijo

Zdaj pa si poglejmo nekaj prednosti in slabosti električnih viličarjev.

Prednosti električnih viličarjev
  • Brez emisij – Ker ni izpušnih plinov so električni viličarji okolju prijaznejši, poleg tega so električni viličarji bolj primerni za uporabo v zaprtih prostorih, kjer je prezračevanje omejeno.
  • Tiho delovanje – Električni viličarji so v primerjavi z dizelskimi ali plinskimi viličarji praktično neslišni. Uporaba električnih viličarjev lahko drastično zmanjša raven hrupa v delovnem prostoru, kar blagodejno vpliva na počutje vseh zaposlenih.
  • Kompaktna velikost – Električni viličarji so pogosto manjši od viličarjev z motorjem z notranjim izgorevanjem primerljive nosilnosti. Pogonski motorji in ostale električne komponente so bistveno manjših dimenzij. Električni viličar prav tako ne potrebuje rezervoarja za gorivo. Njihova majhna velikost jim daje prednost pri uporabi v ozkih, zaprtih in težko dostopnih mestih in imajo odlične manevrske sposobnosti.
  • Nizki stroški vzdrževanja – Električni viličarji praktično ne potrebujejo nobenega vzdrževanja. V kolikor ima viličar klasično svinčeno baterijo, je potrebno skrbeti da je nivo kisline v bateriji zadosten. V kolikor ima viličar Litij-Ionsko baterijo pa še toliko bolje saj ta tip baterije ne potrebuje nobenega dodatnega vzdrževanja.
  • Nizki skupni stroški uporabe – Ker električni viličarji praktično ne potrebujejo nobenega vzdrževanja in ker je cena energenta (elektrike) še vedno bistveno cenejša od fosilnih goriv, so skupni stroški uporabe električnega viličarja zelo nizki.
Na sliki električni viličar Hangcha XC35 z Litij-Ionsko baterijo – Vidna elektronika pogona viličarja
Slabosti električnih viličarjev
  • Odvisnost od vplivov okolja – Na električne baterije in njihovo življenjsko dobo vplivajo različni zunanji dejavniki kot npr. nihanje temperature in pa vlažnost. To je eden od razlogov zakaj so električni viličarji najprimernejši za uporabo v zaprtih, suhih prostorih, kjer so zunanji dejavniki bolj nespremenljivi. Vsem je tudi znano, da elektrika in voda ne gresta skupaj. V zadnjem času so začeli proizvajalci izdelovati tudi bolj “vodoodporne” električen viličarje.
  • Malenkostno višja začetna investicija – Novi električni viličarji z Litij-Ion baterijami so nekoliko dražji od viličarjev z motorji z notranjim izgorevanjem. Tu moramo upoštevati, da so stroški uporabe električnega viličarja bistveno nižji od uporabe npr. dizelskega ali plinskega viličarja. Na naložbo moramo gledati skozi celotno življenjsko dobo  viličarja oz. na daljši rok.

Električni viličarji so dan danes, tako kot električni avtomobili, priljubljena izbira. Novi električni viličarji z Litij-ionskimi baterijami so odprli novo dimenzijo uporabnosti električnih viličarjev. Učinkovito in hitro polnjenje Litij-Ionskih baterij omogoča razpoložljivost vašega električnega viličarja skozi celoten delovni dan, saj se lahko npr. viličar polni, ko gredo upravljalci na kosilo.
V primerjavi s svinčenimi baterijami, Litij-Ionske baterije ne potrebujejo nikakršnega vzdrževanja, tehnologija pa je uporabniku prijazna saj mora skrbeti le, da so baterije polne.

Litij-Ionske baterije viličarja Hangcha XC35

V podjetju Tehnodiesel d.o.o. dobavljamo vrhunske električne viličarje z Litij-Ionskimi baterijami, priznanega proizvajalca Hangcha.


Kontaktirajte našo prodajno ekipo, da se dogovorimo kateri tip viličarja je najbolj primeren za vašo aplikacijo.

Naložbo (vavčer za digitalni marketing – izdelava spletne strani in spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. (www.eu-skladi.si)

Pokličite nas
Pišite nam
Obiščite nas
Facebook
YouTube
Instagram