Kdaj izbrati dizelski viličar?

Kdaj izbrati dizelski viličar, njihove prednosti in slabosti.

Ko izbirate vaš novi ali rabljeni viličar morate upoštevati veliko stvari. Ena izmed bolj pomembnih je tudi vrsta pogonskega medija oz. energenta, ki ga bo gnal vaš viličar. Viličarji se glede na pogonski medij oz. energent delijo na: električne, LPG plinske, bencinske in dizelske viličarje.
V tem članku se bomo osredotočili in poskušali odgovoriti na vprašanje: Kdaj izbrati dizelski viličar?

Za začetek lahko rečemo, da so dizelski viličarji uporabljajo predvsem na prostem.

Dizelski viličar Linde H40D, ki smo ga generalno obnovili

Zdaj pa si poglejmo nekaj prednosti in slabosti dizelskih viličarjev.

Prednosti dizelskih viličarjev
 • Robustnost – Viličarji z dizelskimi motorji lahko delujejo praktično v vseh delovnih okoljih, profilih in vremenskih pogojih. Zunanji vplivi kot sta temperatura in vlaga na delovanje nimata bistvenega vpliva. Prav tako so dizelski motorji sestavljeni iz manj sestavnih delov, kar zmanjša možnost za napako in poveča njihovo robustnost.
 • Večja nosilnost in vzdržljivost – Dizelski viličarji običajno omogočajo večje nosilnosti bremena kot npr. električni viličarji. Dizelsko gorivo omogoča dolge obratovalne ure brez prekinitev, zato so dizelski viličarji ustrezni tudi za delo v več izmenah.
 • Nizka poraba goriva in varčnost – V primerjavi s primerljivim bencinskim in plinskim viličarjem je poraba goriva pri dizelskih viličarjih manjša. Dizelski viličar bo npr. porabil tudi do 30 % manj goriva kot plinski viličar v enakem časovnem intervalu. To je torej tudi ena od metod, kako prihraniti nekaj denarja.
 • Manj vzdrževanja – Čeprav je še vedno res, da dizelski motor zahteva pravilno redno vzdrževanje, vključno s servisi, kot so menjava motornega olja, menjava filtrov, itd., potrebujejo dizelski viličarji zelo malo dodatnega rednega vzdrževanja.
 • Dolga življenjska doba – S pravilnim in predvsem rednim vzdrževanjem vam bo dizelski viličar lahko služil tudi več desetletij.
 • Dostopnost rezervnih delov – V primeru servisa ali okvare so rezervni deli običajno lahko dostopni. V primeru večje okvare pa je možno dizelski motor tudi generalno obnoviti.
Dizelski motor Perkins, terenskega viličarja Ranger nosilnosti 5 t, med generalno obnovo
Slabosti dizelskih viličarjev
 • Vpliv na okolje – Res je, da novejši dizelski motorji izpustijo v ozračje manj CO2 kot v preteklosti, še vedno onesnažujejo zrak z nevarnimi dušikovimi oksidi, sajami in drugimi škodljivimi delci.
 • Neobnovljiv vir energije – Dizelsko gorivo je fosilno gorivo, ki spada med neobnovljive vire energije.
 • Izpušni plini – Zaradi hlapov, ki nastajajo pri izgorevanju goriva, dizelski viličarji niso primerni za uporabo v zaprtih prostorih.
 • Višja začetna nabavna cena – Dizelski viličarji so pogosto dražji od bencinskih oz. plinskih viličarjev.
 • Nihajoča cena goriva – Cena dizelskega se spreminja glede na ceno plina na trgu, kar na koncu vpliva na skupne stroške obratovanja viličarja.
 • Večje dimenzije – Viličarji na dizelski pogon so pogosto večji, bolj okorni in manj okretni kot primerljivi električni viličarji enake nosilnosti.
 • Zvočno onesnaževanje – Dizelske viličarje poganja motor z notranjim izgorevanjem, ki pri delovanju povzroča nekaj hrupa, čeprav nekateri celo menijo, da je hrup koristen saj se pešci bolj zavedajo, da je v bližini viličar.
Zaključek

Dizelski viličarji so torej odlična izbira za vse, ki prevažajo tovor zunaj na prostem. Zagotavljajo zanesljivo delovanje v vseh vremenskih pogojih in vplivih, so robustni in vzdržljivi tudi za premikanje večjih bremen. Z rednim vzdrževanjem in preventivnimi rednimi servisi vam bo dizelski viličar služil tudi več deset let. V primeru okvare so rezervni deli dostopni, dizelski motor v okvari pa lahko tudi generalno obnovite.

Zračno hlajeni dizelski motor Deutz, ki poganja viličar Linde H25D že od leta 1976 (46 let!)
V podjetju Tehnodiesel d.o.o. dobavljamo rabljene in obnovljene dizelske viličarje vseh vodilnih proizvajalcev viličarjev. Preverite našo zalogo rabljenih viličarjev.

Ne najdete kar iščete?
Kontaktirajte našo prodajno ekipo, da se dogovorimo kateri tip viličarja je najbolj primeren za vašo aplikacijo.

Naložbo (vavčer za digitalni marketing – izdelava spletne strani in spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. (www.eu-skladi.si)

Pokličite nas
Pišite nam
Obiščite nas
Facebook
YouTube
Instagram